Årsmöte 2017

Årsmöte

med Södra Gärdslösa Kulturgrupp söndagen den 19 mars 2017

Foton i bildspel från Årsmötet och Jubileumsfesten den 19 mars 2017.


Klicka på bilderna

Mötesordföranden Gay-Olof Alfredsson, Thorsten Nilsson, Ingrid Andersson
Lars-Erik Andersson, Karin Pettersson, Birgit Andersson
Lars-Erik Andersson
Håkan Waldemarsson och Bertil Nilsson
Leo Eriksson och Barbro Palm
Dagny Nygren
Dagny Nygren, Iris Poopuu, Rose-Marie Schlegel
Lasse Linåker, Gudrun och Ingemar Folkesson, Elisabeth och Egert Johansson
Christer Wallner, Siw Johansson och Viveka Johansson
Gun Nilsson och Ann Nilsson
Roger Larsson och Björn Folkesson
Vera Raun, Solveig Engarås, Gunnel Andersson
Mainy Ekberg
Ingrid Moberg, Mainy Ekberg, Anne-Marie Kassell
Ingrid Moberg och Mainy Ekberg
P-O Rylander och Anders Ekberg
Elisabeth Svensson och Mainy Ekberg
Bengt-Göran Nilsson hade gjort den exotiska buffén
Ingemar Folkesson
Mainy Ekberg och Ann-Mari Linåker
Bengt-Göran överlämnade en blomma från Gärdslösa Hembygdsförening
Anders Marell, Bertil Nilsson
Lillebill Grähs, Lars Sjöqvist. Håkan och Birger Palm serverar öl och vin.

Artikel i Ölandsbladet torsdag 6 april 2017

Text och foto: Anders Marell

Kulturgruppen i Gärdslösa firade stolt

10-årsjubileum

Det var mycket folk som samlats i församlingshemmet i Gärdslösa när Södra Gärdslösa Kulturgrupp höll årsmöte och samtidigt firade sitt 10-årsjubileum. Det är en förening som på kort tid skaffat sig meriter som andra föreningar får jobba i flera decennier för att uppnå. GÄRDSLÖSA.


Vad sägs nämligen om att gruppen på denna korta tid givit ut hela fyra böcker om sex av socknens byar på sammanlagt 945 sidor och med en sammanlagd vikt av 3,950 kilo? Det är lika mycket vikt som hemtjänstdamernas nya vinterjackor, alltså en rejäl tyngd att släpa på. Arrangemangen har avlöst varandra: teater, månskenskvällar vid kvarnen Flora, cykelrallyn, kyrkogårdsvandringar, utställningar i Gärdslösa prästgård.


Och målsättningen är hög, nämligen ”att verka för att utveckla intresset för kultur, forskning och dokumentation av byar i Gärdslösa socken. Gemenskap och samverkan med andra föreningar i socknen eftersträvas.”


Föreningen har cirka 160 medlemmar och genom sin utåtriktade och generösa inställning har gruppen med åren kommit att bli hela Gärdslösas kulturgrupp, även om förledet Södra i namnet är nödvändigt för att hedra dem som startade det hela. Alla dessa pionjärer hade och har nämligen nära anknytningar till Södra Gärdslösa by och deltog i den studiecirkel som innebar startskottet för utgivandet av den första boken och sedan också föreningen.


På årsmötena har paraderat förbi en rad kända föredragshållare på kulturområdet. Inte dåligt, får man väl säga om Kiki Lundh (2008), Göran OT Dahlberg (2009), Sven Andersson, Hönstorp (2010), Rolf Nilsson (2011), Thorsten Jansson (2012), Christina Erlandsson (2013), Bengt Erlingsson (2014) och Helena Victor (2016). 2015 var ett mellanår då man anlitade en lokal förmåga (Anders Marell, reds anm).


För 2017 års årsmöte hade man i stället för kulturinformation satsat på musikaliskt välljud. För detta sörjde P. O. Rylander och Anders Ekberg utomordentligt väl med visor och sånger av och från Taube till Dylan till temat ”Ballader & visor från när och fjärran”. Det var inte standardlåtar utan ett snyggt urval litet vid sidan av allfarvägarna.


Så var det styrelseval förstås. Mainy Ekberg avgick som styrelseordförande efter tio korta år. Hennes energi, initiativkraft och goda påhejarförmåga vitsordades av flera tacktalare. Som hennes efterträdare valdes Ann-Mari Linåker från Lindby, som redan visat framfötterna i styrelsen inte minst som anonym huvudredaktör för den senaste byboken föreningen givit ut, den redan slutsålda boken om Norra Gärdslösa och dess kungsgård.


Ny i styrelsen blev Ingemar Folkesson, Störlinge, men av gammal vana med en stor del av hjärtat alldeles bortom tomtgränsen, i Östra Sörby.


– Jag tycker det skall bli spännande att få vara med och ta fram en bok om byarna Lindby och Östra Sörby, sade han, och avslöjade därmed framtidsplaner som ännu inte helt kkubbats i styrelsen. Men detta kommer att ske, det vet ryktet helt säkert.

     

                    Text och foto:Anders MarellEfter tio arbetsfyllda år lämnade Mainy Ekberg

över ordförandeklubban

till Ann-Mari Linåker.