Boken Byarna vid bäcken

Byarna vid bäcken

Övra Bägby -

Nedra Bägby -

Runsberga


Föreningens tredje bok utgavs sommaren 2013 och dokumenterar byarna Övra Bägby, Nedra Bägby och Runsberga i sydöstra delen av Gärdslösa socken. Genom alla tre flyter Bägbybäcken eller Kanalen, som den också kallas.

Alla tre är tidigare radbyar och ligger där de alltid legat sedan urminnes tider. Gårdar har slagits samman, backstugor har försvunnit, den bofasta befolkningen har minskat och antalet fritidsboende ökat.

Reovisningen börjar omkring 1870 i de flesta fall. De enskilda fastigheterna och deras invånare presenteras fram till nutid både i text och bild och det finns också artiklar i allmänna ämnen som gamla åkernamn, kvarnar, vägar, broar, fiske och fornminnen.

 

Mainy Ekberg och Ingrid Moberg har varit ansvariga och källforskat, intervjuat, skrivit och redigerat medan Alice Blomkvist bl.a. fotograferat och kommenterat. Specialkunniga har skrivit de allmänna artiklarna. Invånare i de tre byarna, tidigare bybor och deras släktingar har deltagit med liv och lust i insamlandet av fakta och öppnat både sina minnen och fotoalbum. Iris Poopuu har målat fem pasteller, som pryder bokens yttre.

 

Det har blivit en bok på 287 sidor med mängder av fotografier, som tillsammans dokumenterar tre byar under nästan 150 år. Av intresse både för dem med anknytning till byarna och för dem med allmänt intresse för Öland. Det finns ett mindre lager med böcker kvar, som från och med mars 2018 kan köpas till det nedsatta priset av 50 kronor/st hos styrelsens medlemmar, på Gärdslösa Prästgård eller på Himmelsberga hembygdsmuseum.

Mainy Ekberg och Ingrid Moberg i arbete med boken.

Torsdagen den 25 juli var det premiärförsäljning av den nya boken

Byarna vid bäcken. Övra Bägby - Nedra Bägby - Runsberga.

På Övra Bägby bygata fanns tillfälle att bläddra i den röda fina boken, prata med författarna, svalka sig med ett glas cider och sen gå hem med en nyköpt bok under armen.

Iris Poopuu var där. Hon har målat bilderna på bokens fram- och baksida.

Klicka på bilderna

Artikel i Ölandsbladet 25 januari 2014

Artikel Östra Småland onsdag 12 oktober 2011

Artikel i Ölandsbladet torsdag 9 juni 2011

forts. nedan

Artikel i Barometern måndag 5 augusti 2013

Klicka på symbolen i övre högra hörnet och därefter på +-symbolen i nederkanten.

Artikel i Ölandsbladet torsdag 25 juli 2013

Klicka på symbolen i övre högra hörnet. Därefter på +-symbolen i nederkanten.

forts. på artikeln nedan:

Klicka på symbolen i högra hörnet. Artikeln öppnas i ett nytt fönster. Klicka därefter på +-Symbolen.

Uppstarten


En februarikväll 2011 träffades Övrabägbyfolk hemma hos Birgitta Pohjonen, för att titta på gamla foton och prata minnen. Det blev uppstarten av boken om Byarna vid bäcken.


Klicka på bilderna

Artikel i BAROMETERN-OT måndag 5 augusti 2013