Den 24 oktober 2007 hade femton intresserade personer med anknytning till Södra Gärdslösa by samlats för att bilda en förening, som fick namnet Södra Gärdslösa Kulturgrupp.
Arbetat med att renskriva dokument som fanns i byskrinet hade redan påbörjats. Några hade börjat skriva av husförhörslängder ur kyrkoböckerna. En studiecirkel hade startats genom Vuxenskolan med Doris Andersson som ledare. Så småningom fördjupades intresset att vilja dokumentera gårdarna i byn och man beslöt att arbeta fram en bok som fick namnet ”Södra Gärdslösa by ~ då och nu”.
För att kunna finansiera tryckning och utgivning av boken bildades en ideell förening, som fick namnet Södra Gärdslösa Kulturgrupp. Den 2 mars 2008 hölls det första årsmötet. Styrelsen fick samma utseende som interimsstyrelsen hade haft, nämligen Mainy Ekberg som orförande, vice ordförande Arne Andersson, sekreterare Solveig Engarås, kassör Ingrid Andersson, ledamot Stina Sjöbäck samt som suppleant Ingrid Moberg.
Föreningens syfte ska vara att ”verka för att utveckla intresset för kultur, forskning och dokumentation av byn samt att värna om gemenskap i byn. Föreningen ska även sträva efter samverkan med övriga föreningar i bygden.
Deltagarna i studiecirkeln samlade vid kvarnen Flora.
Sittande från vänster, Ingrid Andersson och Mainy Ekberg. Andra raden från vänster, Solveig Engarås, Roger Larsson, Margaretha Berneke, Britta Svensson och Lars Sjöqvist. Tredje raden från vänster, Bo Ekberg, Lars-Erik Andersson, Arne Andersson, Gunnel Andersson, Gudrun Dahlberg Axelson och Thorsten Nilsson.
Tips på användbara länkar till andra kulturbevarande föreningar, förbund m.m.
STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG
Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?
Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts.
CYKELRALLY
Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.
Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.
Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.
Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.
Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.
Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.
På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.
Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.
Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet.
KYRKOGÅRDSVANDRING
på Gärdslösa Kyrkogård
med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti
Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.