Byvandring i Norra Gärdslösa lockade ett 60-tal ortsbor och sommarölänningar
Det var glädjande att se att så många hade tagit sig tid att komma hit, samtidigt som det fanns så många andra trevliga aktiviteter att välja på just idag Det sa Ann-Mari Linåker, Södra Gärdslösa Kulturgrupps ordförande, när hon hälsade välkommen till byvandring i Norra Gärdslösa söndagen den 16 juli. Förra sommaren gav Kulturgruppen ut boken om Norra Gärdslösa by och Kungsladugård. Då frågade många om det inte kunde anordnas en byvandring, för att visa de platser som beskrevs i boken. Ingrid Moberg, som varit med och skrivit boken, erbjöd sig att planera och leda en sådan vandring.
Det är berättelserna om folket, som en gång byggde och bodde här, som ger liv åt husen, menade Ann-Mari. Med varje generation försvinner dock en stor del av dessa berättelser och de går aldrig att återskapa. Fakta om gårdarna och människorna går alltid att hitta i kyrkböcker och i lantmäteriets arkiv, men berättelserna från människor som fortfarande minns hur det var en gång, måste vi vara rädda om och försöka bevara. Det finns även en värdefull skatt med gamla brev och foton som riskerar att försvinna i samband ägarbyten och renoveringar av husen. Det är sådant som vi i Kulturgruppen vill vara med och ta vara på för att kunna dokumentera i böcker om byarna i socken och därmed bevara för framtiden fortsatte Ann-Mari. Hittills har Kulturgruppen gett ut fyra böcker. Nästa bok kommer att handla om Störlinge by, som börjar vid Gärdslösa kyrka och sträcker sig drygt två kilometer norrut. Det var en gång i tiden socknens största by, berättade Ann-Mari innan hon lämnade över ordet till Ingrid Moberg att leda dagens byvandring.
Med Ingrid Moberg, som kunnig guide från orten
fick deltagarna en såväl intressant som detaljerad
berättelse om alla gårdarna i byn, samtidigt som
många själva bidrog med berättelser från sina gårdar.
Byn består av mer än 50 gårdar så det fanns mycket
att berätta om. Såväl sorgligt som roligt. Få kände
exempelvis till att det legat en kungsladugård i byn
och att Gustav Vasa med sitt 400 man stora följe
härjade här på 1500-talet. Idag finns inga rester
kvar av denna historiska ladugård.
Vandringen tog betydligt längre tid än planerat och
kaffet vid målet, som var vid byns gamla lanthandel,
smakade därför extra bra.
STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG
Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?
Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts.
CYKELRALLY
Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.
Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.
Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.
Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.
Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.
Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.
På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.
Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.
Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet.
KYRKOGÅRDSVANDRING
på Gärdslösa Kyrkogård
med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti
Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.