I juni 2010 gav Södra Gärdslösa Kulturgrupp ut sin andra bok Rosenborg ~ sommaridyll och galgbacke. Den dokumenterar den sydligaste bydelen i Gärdslösa socken och skildrar människor och fastigheter främst från senare delen av 1800-talet till nutid, i vissa fall äldre.
Den bygger på intervjuer, foton, kartor, kyrkböcker, tidningsartiklar och äldre böcker och innehåller både färgfoton, svart-vita foton, kartmaterial och en vacker akvarell förutom all text. Boken är upplagd som en promenad genom byn från norr till söder, där vi stannar till i varje hus och berättar dess historia. Den avslutas med en artikel om Bägby galgbacke, som ligger längst söderut.
Det tog en grupp bestående av Mainy Ekberg, Ingrid Moberg och Karin Pettersson 2 1/2 år att färdigställa boken och det har blivit en mycket fin och intressant bok, som vi hoppas lockar till läsning både för den som har anknytning till Rosenborg och andra.
Det finns fortfarande några böcker kvar till försäljning. Från och med mars 2018 kan de köpas till det nedsatta priset av 50 kronor/st hos samtliga styrelseledamöter, i Gärdslösa prästgård och på Himmelsberga hembygdsmuseum.
Ingrid Moberg, Karin Pettersson och Mainy Ekberg
Byvandring på Rosenborg juli 2010
Vid midsommartid 2010 utgav Södra Gärdslösa Kulturgrupp sin andra bok Rosenborg ~ sommaridyll och galgbacke. Som en uppföljning anordnades i början av juli en byvandring under ledning av Ingrid Moberg och Mainy Ekberg.Ett fyrtiotal intresserade vandrade genom byn för att på plats få se det de läst om eller höra ännu mer.
Vandrarna stannade vid alla fastigheter och Ingrid Moberg berättade om husen och dem som bott där. De flesta nuvarande ägare var närvarande och kunde berätta om nutid och framtida planer.
Vi fick bl.a. möta "de fyra syskonen på Rosenborg" Johan, Emrik, Hilda och Anna. Manfred Standert som arbetade hos samme arbetsgivare i decennier och fick belöning för lång och trogen tjänst och Edit Petersson, som flyttade fram och tillbaka mellan USA och Gärdslösa och Mölle-Pär, byns mjölnare.
Vandringen avslutades med fika i familjen Bjurholms trädgård, hos Ingalill och KG, som varit trogna sommarboende på Rosenborg i över 50 år.
forts. nedan
forts. nedan
STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG
Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?
Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts
CYKELRALLY
Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.
Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.
Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.
Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.
Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.
Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.
På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.
Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.
Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet.
KYRKOGÅRDSVANDRING
på Gärdslösa Kyrkogård
med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti
Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.
HÖSTMARKNAD I STÖRLINGE
Tisdagen den 31 oktober höll Gärdslösa Kulturgrupp sin numera traditionella Höstmarknad i Störlinge. Arrangemanget är en del av projektet Ljus på Kultur. Det känns viktigt att lysa upp höstmörkret med ljus från marschaller, eldar och ljusslingor, och inte minst med gemytlig samvaro. Marknaden är inriktad på lokala produkter. Ett stort antal utställare presenterade sina varor, såsom äppelmust, fårskinn, kransar och höstdekorationer, hantverk, glögg, bröd, honung, senap, ostkaka, sylt och marmelad, mattor, charkuterier, grönsaker och second-handvaror. Dessutom fanns bildspel, korvgrillning, lotterier med många fina priser, utställning av fotokonst och fiskdamm för barnen. Konstnären Ann-Mari Brännström hade öppen ateljé. Ihärdigt regnande har också blivit tradition vid Höstmarknaden. Trots det kom ett mycket stort antal besökare i alla åldrar, fler än vid något tidigare tillfälle. Stämningen och ljudnivån var hög, och både besökare, utställare och arrangörer verkade vara nöjda med kvällen.
VISNING AV SVEN EKBERGS NYA FILM
"ÖLAND OCH BÖNDERNA"
Tisdagen den 14 november 2023 i IOGT-lokalen, Gärdslösa
Ett 60-tal åhörare samlades för att se den nya Ölandsfilmen. Filmen var både intressant, lärorik och rolig. Kaffe med dopp serverades under pausen.