Cykelrally 2019

Cykelrally 2019

Kornknarr, kvarngubbar och hemligt mål

 

Ett 40-tal deltagare startade i Gärdslösa Kulturgrupps traditionella cykelrally, som i år genomfördes onsdagen den 10 juli. Det var föreningens åttonde cykelrally i rad, och lika många gånger har vädergudarna varit nådiga och bjudit deltagarna på en somrig blandning av sol och vindar.

Starten gick vid Störlinge kvarnrad. Där blåste det rejält, precis som det ska göra vid väderkvarnar. Annars hade de inte varit placerade där. Anders Marell berättade om de sju kvarnarna i tur och ordning från söder till norr, vilka som hade ägt dem och varifrån de hade kommit. De flesta kvarnarna är väldigt gamla och har ofta flyttats från andra platser på ön.  En kvarn kom från "Amerika". Dock inte från andra sidan Atlanten, utan från en plats på Ramsättravägen, endast några kilometer härifrån.  I den äldsta kvarnen finns en inristning med årtalet 1752. Någon kvarn har varit utrustad med sikt och kunde mala fint mjöl. I en annan har det funnits en bandsåg som drevs med vindkraft. En av kvarnarna hade blåst omkull en gång, men byggts upp igen.  Det är väldiga krafter som sätts igång när en kvarn vänds mot upp mot vinden, berättade Anders Marell. Då rister och kränger hela kvarnen och ljudet från kvarnstenarna som rullar mot varandra är öronbedövande.

 

Flertalet av kvarnarna ägs idag av Gärdslösa Hembygdsförening, som renoverar och sköter om dem. Några av deltagarna i rallyt kunde berätta att kvarnarna var "dåtidens fritidsgård", när de var unga. Det var där man lärde sig smygröka och pussas.

 

Barbro Palm, från Kulturgruppen, tackade Anders för den mycket intressanta och inspirerande informationen om Störlinges kvarnrad. I föreningens kommande bok, som ska handla om Störlinge by, kommer det att finnas ett avsnitt som handlar om dessa kvarnar. I folkmun brukar de kallas för "sju bröder" och torde vara ett av Ölands mest besökta och fotograferade turistobjekt, men om man googlar" på det, visas ett foto på kvarnraden i Lerkaka, upplyste Anders om.

 

Cykelrallyt fortsatte på ett led norrut, med Birger Palm i täten och Göran Addén sist med en röd flagga för att uppmärksamma bilisterna om det pågående rallyt. Efter några kilometer passerades gränsen till nästa socken och rallyt leddes in på en smal åkerväg med en imponerande blomsterprakt i dikesrenarna. I en talldunge söder om Övra Sandby står det ett två meter högt stenkors med namnet Sune inristat. Enligt sägnen restes korset till minne av en präst, som ska ha omkommit på den här platsen under en snöstorm för länge sedan. Cykelrallyt gjorde ett kort stopp vid korset på vägen till nästa etappmål.

Snart skymtade byn Övra Sandby, som blev nästa stopp på vägen. På bygatan med adress nr 15, mitt i den pittoreska radbyn, visades deltagarna in genom ett portskjul till en vacker kringbyggd trädgård  där ägaren Ann Nilsson tog emot och hälsade välkommen. Hon berättade om byns historia och hur hon själv och hennes make Claes hade kommit över och börjat renovera den här gamla Ölandsgården. De har kunnat återskapa den fina gamla miljön och gett gården ett nytt liv, samtidigt som de har lyckats bevarat husens själ och genuina charm. Även grannfastigheten har köpts in och totalrenoverats. Tanken har varit, och är fortfarande att öppna någon form av verksamhet där i framtiden.

Under ett tiotal år drev Ann och Claes en sommarrestaurang i Sandvik, vid sidan av arbetet med ett konsultföretag i Stockholm. Numera arbetar Ann som HR-chef på Borgholms kommun.

 

En gång i tiden gick landsvägen mitt genom den här radbyn, berättade Ann. I mitten av 1960-talet byggdes emellertid vägen om och flyttades en bitväster ut. Tidigare fanns det bussförbindelse till Borgholm från byn, men med den nya vägen försvann busshållplatsen och därmed också den möjligheten.

Öster om byn ligger sjömarkerna som numera mest används till bete. Där finns också ett rikt fågelliv och med lite tur kan man se havsörnarnas pampiga bon högt uppe bland träden. Länsstyrelsen har byggt ett dämme i kanalen som utmynnar i Östersjön. Det används för räkning och märkning av gäddor som går upp och leker på vårarna och har samtidigt blivit en uppskattad fångstplats för traktens havsörnar, som gärna äter fisk.

Ann berättade också om sin morfar Karl Jonsson, som så tragiskt försvann för sjuttio år sedan och som aldrig har återfunnits. Han var fiskare och det har spekulerats om han råkade ut för en olycka och drunknade eller om han hade hamnat i ett gräl om fiskevattnen och mördats eller om han kanske reste till Amerika. Något svar på detta ouppklarade försvinnande lär vi dock aldrig få.

Föreningen bjöd på Barbros goda hembakade bullar och dricka innan cykelrallyt fortsatte västerut via Vickelstigen och byn Skedås, fram till Skedemosse gård, som var det slutliga målet för årets cykelrally.

Där tog Olof af Wåhlberg emot och berättade om Skedemosse Gårdsbryggeri, som han och hustrun Ellen startade i ett gammalt brygghus från 1800-talet på gården och som de själva driver sedan tre år tillbaka. Olof berättade att man har tagit fram fyra olika starköl och ett folköl. Bryggeriet producerar   1 000 liter öl per vecka som tappas på flaskor. Starkölet säljs till största delen via systembolagen på Öland, men även på olika restauranger. Folkölet, som har fått namnet "Kornknarr", får de själva sälja på gården. Det kan även köpas i vissa ICA-butiker på Öland och i Kalmar.

Råvarorna för tillverkning av öl är malt och humle, som bland annat köps från Tyskland.  Huvudråvaran är det kommunala dricksvattnet från Borgholm. Produktionstiden från start till färdig öl tar fyra veckor och hela processen sker i stora rostfria tankar i det ombyggda bryggeriet på gården.

Sommartid är det högsäsong för ölförsäljning. Vi skulle kunna leverera betydligt mera än vi kan producera, berättade Olof.

Skedemosse Gårdsbryggeri både samarbetar och konkurrerar med de andra gårdsbryggerierna på Öland. Tillsammans har de bland annat arrangerat "Ölsafari" med bussturer mellan de olika bryggerierna samt en "Dryckesfestival", som hölls i maj i år.

Efter informationen kunde deltagarna handla av det nybryggda folkölet "Kornknarr", som är en så kallad amber aleoch som skulle passa "ypperligt" till de medhavda matsäckarna, likaväl som till kroppkakor, enligt etiketten på flaskorna.

Cykelrallyt avslutades med dragning i cykellotteriet, där fina vinster hade skänkts av Ölands Bank och LRF-konsult. En av vinnarna var Solveig Engarås, som visserligen blev besviken över att hon inte vann en stor och fluffig frottéhandduk, men väldigt glad över turen att vinna två gånger i samma lotteri.

Barbro Palm med maken Birger och Ingemar Folkesson hade gjort ett mycket fint och uppskattat arbete med årets cykelrally. De avtackades med en varm applåd från deltagarna och med en förhoppning om en fortsättning av denna tradition även nästa sommar.