Filmkväll i IOGT-lokalen. Den vita älgen

Filmkväll 2018


Från Ekens invånare på Öland - till den vita sagoälgen i Värmlands skogar.

Naturfilmaren Ulf Jonasson visade valda delar ur sina filmer Skogens vita konung och Eken - in i döden levande och berättade om magiska möten med alla djuren i naturens sagolika värld.

Se artikel i Ölandsbladet nedan

Klicka på bilderna

Göran Johansson, Jämjö vann en fototavla, signerad och skänkt av Ulf Jonasson i  lotteriet som gjordes på entrébiljetten.

I pausen serverades tunnbrödsrullar med Rostbiff och potatissallad och Kallrökt lax med pepparrotsvisp samt kaffe med hembakad kaka.

Foto

CARIN SVENSSON


Naturfilmaren Ulf Jonasson visade en hopfällbar stol och den filmkamera han brukar ha med sig ut i skogen.


Artikel i Ölandsbladet

/2018-11-27

Ekar, vita älgar och tunnbrödsrullar i Gärdslösa


När naturfilmaren Ulf Jonasson höll sitt föredrag i Gärdslösa IOGT-lokal på söndagskvällen hade ett femtiotal åhörare anmält sitt intresse och tagit plats i lokalen. De fick höra om Ulfs jobb som filmare, se delar ur ett par av hans filmer och äta tunnbrödsrulle i pausen.


GÄRDSLÖSA. Ulf Jonasson började med att berätta lite om den kortaste film han gjort. Den är på tjugotvå sekunder och visar en grävling som flyr ett utedass efter att en människa gått in där.


Efter den lite skämtsamma filmsnutten blev det visning av valda delar av Ulfs film ”Eken in i döden levande” som bland annat är filmad i Halltorps hage. I de filmsekvenser som han visade fick publiken också se leopardsniglar, en storskrakhona med ungar, fjärilar och bålgetingar.


– För att inte missa när storskrakhonans ägg kläcktes fick jag ligga i ett gömsle en bit ifrån, jag hade en kamera ganska nära boet och den kunde jag fjärrstyra från gömslet. Och så hade jag liggunderlag, sovsäck och mat för två veckor med mig, sa Ulf när han förklarade hur han fick honan och hennes ungar på film.


Innan han började prata om den andra filmen han skulle visa lite ur, ”Skogens vita konung”, blev det paus och publiken intog de tunnbrödsrullar med efterföljande kaffe och kaka som ingick i entrépriset.


I kvällens andra ”akt” blev det så prat om vita älgar i allmänhet och den vita älgen ”Ferdinand” i synnerhet. Åhörarna fick veta lite om hur det gick till när Ulf följde den stora vita älgtjuren, som av ortsborna kallades ”Ferdinand”, i Värmland. Älgen som också är huvudperson i ”Skogens vita konung”.


Ulf berättade mycket om såväl älgen som sitt arbete med att följa och filma honom. Men han visade också några filmsekvenser med varg, tranor och tjädrar. Han visade sin filmkamera och en hopfällbar stol han brukade ha med sig för att sitta och vänta på att älgen skulle dyka upp.


När föredraget var slut tackades Ulf med blommor från Gärdslösa kulturgrupp, som tillsammans med Vildmarksforum och Gärdslösa IOGT arrangerat kvällen. Sedan var det dags för en utlottning på publikens entrébiljetter. Vinsten var en förstoring av ett fotografi av älgtjuren Ferdinand och Ulf hade med sig två olika som vinnaren fick välja mellan.


TEXT

CARIN SVENSSON

@OLANDSBLADET.SE

0485-417 00

Naturfilmaren Ulf Jonasson

Foto Carin Svensson

Artikel i Ölandsbladet 24 november 2018


Naturfilmaren Ulf Jonasson gästar Gärdslösa på söndag kväll för att berätta om sitt yrkesliv med kameran i naturen och visa smakprover ur ett par av sina filmer.

Den vita älgen och öländska ekar

På söndag kväll kan man höra naturfilmaren Ulf Jonasson berätta om sina år som naturfilmare åt SVT och se smakprov ur hans två senaste filmer; ”Skogens vita konung” och ”Eken in i döden levande”. I den sistnämnda finns även film från Halltorps hage med.


ÖLAND. Naturfilmaren Ulf Jonasson har filmat åt SVT i 25 år, bland annat kortfilmer till programmet ”Mitt i naturen”. Han har filmat både i Sverige och utomlands och har levt sin dröm i yrket som naturfilmare.

– Totalt har det blivit ett fyrtiotal filmer, säger Ulf.

Han har också sedan 1970-talet besökt Öland årligen.

– Det är fantastiskt här, med all den växtlighet och natur som finns här, och trevliga människor också, säger han.

Han träffade även sin fru, Anita Bergh, här på Öland och de bor numera, som Björn säger, ”under den gröna perioden” här. Men nu ser han fram emot att för första gången tillbringa en vinter här. Han hoppas på att få uppleva fåken.

– Det skulle vara intressant, tror jag.

Kanske att han också försöker fånga fåken på film om det är möjligt. Men annars har han en del funderingar på att filma på Öland också och åker just nu runt och ser sig omkring på vår ö för att få idéer och inspiration.

På söndag gästar han IOGT-lokalen i Gärdslösa då Gärdslösa kulturgrupp, Vildmarksforum och Gärdslösa IOGT arrangerar en kväll med föredrag, filmvisning och enklare förtäring.

– Jag kommer också att lotta ut en förstoring av ett foto på den vita älgtjuren ”Ferdinand”, som jag följde i fyra år i samband med att jag gjorde filmen, avslöjar filmaren.


Text

CARIN.SVENSSON@OLANDSBLADET.SE

0485-417 00

Tack för mig. Nu går vi hem.