Teater 2017

Teater 2017Söndagen den 15 oktober besökte Lars Sonnesjö, från Byteatern - Kalmar länsteater, Gärdslösa med föreställningen "Dockteater, kan de´vau nå´t? 

Soppteater i Gärdslösa


Dockteater, kan de’ vau  nå’t?”.


 Lasse Sonnesjö har arbetat i 45 år som skådespelare och dock-/maskspelare. Nu kröner han sin karriär med en illustrerad teaterföreläsning som han åker runt med i landet. Söndagen den 5 oktober framträdde han i Gärdslösa IOGT. Det var hans enda framträdande på Öland med just denna föreställning. Och nu ska karln gå i pension, säger han. Men det har vi inte sett ännu.


Det var inte fullsatt, men väl ett 60-tal personer i publiken, som gärna avbröt med egna frågor, vilket gav föreställningen en unik närhet. Det märks att Sonnesjö är uppskattad och omtyck. Självsäker, men på ett behagligt sätt. Och så professionell i sitt framträdande när han berättar om sina dockor och hur man kan spela med dem. Inget verkar omöjigt och ser så enkelt ut . Avslutningsvis fick vi möta några av hans dockor i spelscener från olika föreställningar. Vi fick bland annat möta Gustav V, Axel Munthe, Erik Johan Stagnelius samt dockan Signe.


Ordföranden hälsade välkommen, Björn delade ut Bubbel under "minglet" innan föreställningen. Borden var fint dukade i varma höstfärger. När teaterföreläsningen var slut fick Sonnesjö en vacker bukett blommor, också den i varma höstfärger, innan det var dags för soppa med hembakat bröd. Brödet hade Alice och Gudrun Folkesson bakat. Tre stora grytor med Soppa gick åt. Där fanns Ingrids Potatis- och purjolöksoppa som var helt vegetarisk. Barbro och Ann-Mari hade gjort var sin stor gryta med Gulasch soppa. Allt tog slut, vilket måste betyda att det smakade bra och blev uppskattat. Till detta serverades Gärdslösas goda kranvatten med citronskivor. Efteråt blev det kaffe/tea och en toscakaka som också bakats av styrelsen. Till de sedvanliga lotterierna, som Ingemar höll i, hade lokala företag sponsrat med olika vinster. Där fanns bland annat fågelholkar, honung, senap,  ett par av Kulturgruppens böcker och Chilifrukter.


Soppskålarna hade Borgens Konserver i Borgholm sponsrat oss med.


Medarrangörer till den här teaterkvällen var Borgholms Kultur- och fritidsförvaltning, IOGT-Gärdslösa samt Byteatern, Kalmar länsteater.

Men det var Södra Gärdslösa Kulturgrupp som var huvudarrangör. Hos oss var det Barbro Palm som var projektledare och fick börja dra i alla trädarna redan tidigt i våras.

 

Red

Klicka på bilderna

Foto: Alice Blomkvist och Håkan W

Arikel av Anders Marell i Ölandsbladet den 18 oktober

Lars Sonnesjö från Byteatern i Kalmar har på minst en punkt något gemensamt med Julius Caesar, det visade han i Gärdslösa IOGT-lokal i söndags kväll. Han kom, sågs, och segrade.

Det var Södra Gärdslösa Kulturgrupp som inbjudit till arrangemanget. Lars Sonnesjö kom nämligen med en retrospektiv föreställning med namnet ”Dockteater, kan de’ vau nå’t?”, under vilken hans numera klassiska dockfigurer paraderade förbi, antingen i kortare sketcher eller i något längre avsnitt ur de föreställningar som varit.

Den förväntansfulla och uppskattande publiken fick som inledning en genomgång av de illusioner som byggs upp på scenen och som får figurerna att bli levande och åtskilda från sin ”liv- och röstgivare”. Det historiska dockperspektivet för Sonnesjös del spänner över mer än 40 år vid det här laget, men det fanns folk i publiken som hade minnesbilder från större delar av denna tid och kunde identifiera även de äldre av Sonnesjös dockor.

Längre avsnitt bjöds ur ”Lockfågeln” från 2012 med Gustav V och Axel Munthe, livmedicusen från Capri och med idag tydligen utforskade relationer till Drottning Victoria. Scenen som publiken bjöds på illustrerade två gamla mäns sista tråkiga stunder tillsammans. Tråkigt hade dock inte publiken.

Sedan var det dags för ”den lille fule ölänningen”, Erik Johan Stagnelius, som kände igen sig i lokalen efter flera tidigare besök där. Personer i publiken kan i en del fall ha varit ättlingar i nedstigande led till människor som skalden kände under sin livstid. Han läste bland annat den gripande ”Vän! I förödelsens stund”.

Sist men inte minst fick publiken återknyta eller nyknyta bekantskapen med Signe från ”En stund på jorden” och ”En stund till” (2009 respektive 2012). Som förutskickat tog Signe resolut befäl över det hela med sin slagfärdighet och sin dominerande person. Jubel från publiken.

Kvällens andra halva bjöd på soppor med hembakt bröd, kaffe och kaka. Vi provade gulaschsoppan som var matig och delikat. Avslutningsvis kan nämnas att Lars Sonnesjö förutom att han fick applåder och blommor även lyckade dra både första- och andravinsten i lotteriet efteråt. Vinstnumren var 75 och 91, om någon frågar. Väl un’t, tyckte alla.


ANDERS MARELL
Gustav V och Axel Munthe i ”Lockfågeln”.

Foto Anders Marell


Den lille fule ölänningen Erik Johan Stagnelius återuppstod för ytterligare en stund på jorden.

Foto: Anders Marell

Signe från Kaggensgatan i Kalmar höll låda så att samtalspartnern Lars Sonnesjö hade svårt att hänga med. Foto: Anders Marell

Dagens ros

Ölandbladet 17 oktober

...rosor till Södra Gärdslösa Kulturgrupp och Gärdslösa IOGT som bjudit in Lars Sonnesjö från Byteatern som underhöll oss med Dockteater – Kan de ´vau nåt”? I den fina IOGT-lokalen var borden r festligt dukade i höstens varma färger och efter föreställningen bjöds vi på mustiga goda soppor och en utsökt god kaka till kaffet. Det blev en kväll att minnas.


ME