Grillkväll 2019

Gärdslösa Kulturgrupps grillfest vid Störlinge kvarnar 1/8 2019

 

Trots att vädret inte var det bästa med hotande regn, och mot kvällen riktigt kylslaget, samlades nära 70 deltagare till Gärdslösa Kulturgrupps årliga grillfest, som i år hölls vid Störlinge kvarnar.

 

Kvällens värd Lennart Sjöström hälsade alla välkomna, och programmet inför kvällen presenterades. Medan grillen tändes berättade Ann-Mari Linåker om det fortgående arbetet med boken om Störlinge. Många är historierna om människor från gamla tider som bott och verkat i Störlinge, och naturligtvis beskrivs även de som lever sina liv i byn idag. Exempel på dramatik, spänning och vardagsliv skildrades med inlevelse. Kulturföreningen har fått cirka 600 fotografier till förfogande att välja bland, så det blir också en bok med många fantastiska bilder förutom alla berättelser.

 

Störlingeboken kommer att tryckas under hösten, med planerad utgivning i december i lagom tid före jul, så den blir en perfekt julklapp. Boken trycks i en begränsad upplaga. Möjlighet gavs att göra en förhandsbeställning för att säkerställa ett eller flera exemplar, vilket många deltagare utnyttjade.

 

Under kvällen sjöng och spelade trubaduen Eric Pihl, från Kalmar och Lindby. Fint och stämningsfullt med visor av bland annat Taube och Gustav Frödings ”Strövtåg i hembygden”.

 

Grillmästare Birger Palm grillade hamburgare på löpande band. Som tur var räckte de inköpta hamburgarna med tillbehör till alla hungriga deltagare, efter det att Barbro Palm åkt hem och vittjat frysboxen.

 

Efter maten var det dags för tipspromenad med nio frågor med anknytning till Öland. Frågorna var uppsatta på kvarnarna, så det blev en stärkande och värmande promenad. Priser delades ut till deltagare som hade flest rätta svar, innan det var dags för kaffe och kaka. Kaffet värmde gott i den kylslagna men mycket trevlig kvällen. Och som avslutning på sommarfesten uppenbarade sig en älgko och passerade sakta genom åkern på andra sidan vägen.