Södra Gärdslösa by ~ då och nu är en dokumentärskildring av en by i Gärdslösa socken på östra Öland.Den beskriver bylivet då och nu och arbetades fram efter fyra års forskning av en studiecirkel med intresserade, bosatta i byn eller med anknytning till byn.
Boken utformades som en promenad genom byn från norr till söder och i tur och ordning skildrades gårdarna, boställena, prästgården,malmstugorna och även senare tillkomna sommarstugor. I varje fastighet dokumenterades de boende, deras liv och släktförhållanden från 1800-talet till nutid.
Fristående artiklar skildrade amerikautvandringen, pigor och drängar, väderkvarnar, fiske, skola, fritidssysselsättningar, åkernamn, bomärken, gamla skrifter m.m. som belyser förändringar under 100-150 år. Allt är rikt illustrerat med foton i färg och svartvitt.
En bok om dåtid och nutid avsedd för eftervärlden! Den har tryckts upp i 575 exemplar.
Klicka på bilden
Deltagarna i studiecirkeln runt byskrinet 2007.
Stående från vänster. Bo Ekberg, Lars-Erik Andersson, Arne Andersson, Gunnel Andersson, Gudrun Dahlberg, Torsten Nilsson.
Sittande från vänster. Solveig Engarås, Roger Larsson, Margareta Berneke, Ingrid Andersson,
Britta Svensson, Lars Sjöqvist, Mainy Ekberg.
Artikel i Ölandsbladet 26 juli 2007
Forts på artikel av Anders Marell ovan
Klicka på symbolen i övre högra hörnet och därefter på +-symbolen i nederkanten
forts. nedan
Ingrid Andersson och Mainy Ekberg på Högsrums sockenmarknad 2007 där de sålde boken Södra Gärdslösa by - då och nu.
Första försäljningsdagen av boken Södra Gärdslösa by - då och nu. Den ägde rum på "Brända tomten", som den kallas i byn. Ingrid Andersson och Mainy Ekberg år 2007.
Gun Nilsson, Åstad, har varit en ovärderlig resurs i arbetet med boken.
STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG
Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?
Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts.
CYKELRALLY
Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.
Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.
Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.
Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.
Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.
Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.
På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.
Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.
Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet.
KYRKOGÅRDSVANDRING
på Gärdslösa Kyrkogård
med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti
Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.