Årsmöte 2019

Årsmöte 2019

Ett reportage finns längst ner på sidan!

Kulturgruppens årsmöte hölls söndagen den 24 mars i Gärdslösa Prästgård.Kulturgruppens nya styrelse:


Barbro Palm, kassör

Ingemar Folkesson, vice ordf

Ann-Mari Linåker, ordf

Ingela Sjögren, suppleant

AnnCathrine Sjöström, sekreterare

Lennart Sjöström, webbredaktör

och registeransvarig

Klicka på bilderna

Rolf Nilsson

kåserade om badortstiden i Borgholm och "Bankirens

bedårande hustru"

En badortsidyll som gick upp i rök


I ett skimmer av romantik, vackra miljöer och rika människor från fina familjer ur Stockholms societet, utspelades tragedier utan dess motstycke i vår lilla stad i mitten av 1900-talet.  Journalisten och författaren Rolf Nilsson kåserade om en svunnen tid i Borgholm, när Gärdslösa Kulturgrupp höll sitt årsmöte söndagen den 24 mars i Gärdslösa Prästgård. Besökarna strömmade in och det blev fullsatt i lokalen.


Rolf Nilsson berättade om badortsepoken på ett så fängslande och underhållande sätt att det nästan tog andan ur besökarna. Det var lätt att föreställa sig hur livet tedde sig på den tiden. Ett myller av eleganta damer och herrar roade sig kungligt och umgicks under några intensiva sommarveckor i vår stad.  I hamnen var det livaktigt när Stockholmsbåten lade till och på restaurangerna serverades delikatesser från exklusiva menyer, samtidigt som det bjöds på storslagen underhållning. Det sparades inte på något. Kända kockar kom ner från huvudstaden och arbetade i de finaste restaurangernas kök under somrarna.  Hotellen var fullbokade och staden upplevde glansdagar utan dess like. Borgholm sjöd av liv.


Även under modern tid har staden upplevt ett vida omtalat och rikt nöjesliv. Med Sigge Vildenius, som en outtröttlig och mångsidig "nöjespappa" på 1950- och 1960-talet uppträdde många världsartister och stora orkestrar på den gamla badrestaurangen "Restis". Det väcktes många glada minnen när Rolf berättade om detta ,vilket fick åhörarna att spontant kommentera vilka artister som de hade haft nöjet att själva få se uppträda "live". Det uppmärksammades även att "Ölands sommarflicka" korades varje sommar på den scenen och att 1966-års version befann sig i lokalen denna kväll.


Rolf visade ett galleri med unika foton av gamla byggnader och miljöer från badortsepoken och societetslivet i Borgholm. Många förundrades över att så många byggnader med mycket snickarglädje och vackra glasverandor från en svunnen tid, så tragiskt och ibland oförklarligt har gått upp i rök.


Med varma applåder och en blomma tackade vice ordf Ingemar Folkesson Rolf Nilsson för ett mycket uppskattat och intressant kåseri, som samtidigt hade väckt så många trevliga minnen hos åhörarna.


Innan årsmötesförhandlingarna började, bjöd föreningen på Bengt-Göran Nilssons uppskattade smörgåstårtor och hembakad kaka till kaffet. Det är alltid en speciell känsla att få dricka kaffe ur fina porslinskoppar med guldkant, som man får göra i prästgården. Den goda stämningen bland åhörarna fortsatte även under mötesförhandlingarna. Ann Nilsson från Övra Sandby svingade vant ordförandeklubban. Föreningens verksamhetsberättelse visade att Kulturgruppen är en mycket aktiv förening, som med enbart ideella krafter har lyckats genomföra så många aktiviteter under året. Allt från att hålla olika kulturminnen tillgängliga till att anordna kvarnfester och filmkvällar, samtidigt som man har jobbat med dokumentation av gårdarna i Störlinge by till nästa bok. Dessutom administrerar man en omfattande hemsida med material från föreningens alla aktiviteter under 12 år.


Årsmötet beslutade att höja föreningens medlemsavgift från blygsamma 30 kr till 40 kr per person och år. Efter revisorernas förslag beviljades styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåret som har gått. Två ledamöter, som hade avsagt sig fortsatta uppdrag i styrelsen, avtackades med blommor och en liten gratifikation. Det var Alice Blomkvist som avgick efter åtta år och Björn Folkesson som nu slutar efter fyra år. Nya ledamöter blev Lennart Sjöström, Runsberga och Ingela Sjögren, Rosenborg. De övriga i styrelsen är Ann-Mari Linåker, Lindby som kvarstår som ordförande, Ingemar Folkesson, Sörby, vice ordförande, Barbro Palm Sörby, kassör och AnnCathrine Sjöström, Runsberga, sekreterare.

       

Text och foto: Ann-Mari Linåker