Grillkväll 2018
vid Störlinge bodar
Se artikel i Ölandsbladet, längst ner på den här sidan.
Kulturgruppens traditionella grillfest blev en fin sommarfest, dock utan grill. Den extrema torkan och det rådande grillförbudet påverkade dock inte den fina stämningen på festen. Ett 40-tal sockenbor och sommarölänningar hade hörsammat inbjudan och kom med egna matsäckar. Ett digert och omväxlande program väntade besökarna denna sagolikt fina sommarkväll den 2 augusti.
Klicka på bilderna
Samling vid det kungliga parasollet. Bord och bänkar var uppställda vid strandkanten, där den gamla simskolebryggan hade legat. Några passade på att ta ett dopp i det ljumma vattnet innan festen skulle börja.
Bosse Johansson berättade livfullt om platsen som kallas Störlinge bodar. Här har hållits simskola och här ute har spritbåtar gått på grund. Man kan fortfarande hitta gamla brännvinstunnor i bodarna. Dock tomma, enligt uppgift.
Alice Blomkvist berättade en sägen om Tjushög och läste högt ur en bok om kusliga händelser och övernaturliga väsen, som har sin hemvist på denna bronsåldershög.
Naturfilmaren Ulf Jonasson berättade om den vita älgen Ferdinad, som han har följt och filmat under fyra år i Värmlandsskogarna. Filmen har nyligen visats i SVT.
Det var egen matsäck som gällde, på grund av grillförbud.
Det fanns hembakade rågbullar och kalla drycker att inhandla för en billig penning. Till kaffet bjöd Kulturgruppen på nybakad sockerkaka och Kärleksmums..
Ordföranden Ann-Mari Linåker diskuterade material till Störlingeboken med störlingeborna. Här Görel och Pontus Danielsson.
Åke Johansson underhöll med dragspelsmusik och ledde allsången under kvällen.
Björn Folkesson kåserade kring konsekvenser av den extrema torkan, lokalt och globalt.
Ann-Mari Linåker berättade om det pågående arbetet med Störlingeboken.
Knep och knåp. Det här var lurigt, tyckte Ann Nilsson.
Anita Berg, Ulf Jonasson och Håkan Waldemarsson hängde med i allsången.
Vacker vy över viken vid Störlinge bodar.
Knep och knåp. Tävling om Öländska ortnamn och allsång. Ett omväxlande program för kvällen.
Bosse och Margaretha Johansson med son och barnbarn fixade "knåpet" först av alla.
Knep och knåp engagerade alla. Här gällde det att ta loss ett snöre från en träplatta.
En sagolikt vacker solnedgång över Störlinge bodar.
Här låg den gamla simskolebryggan, som många ännu minns.
Åke Johansson, Störlinge Motormuseum, bidrog till fin stämning denna varma sommarkväll.
Ingemar Folkesson hade fixat med alla bord och bänkar samt lyckats låna "Kungstältet", innan kungen ska använda det på Solliden senare i veckan.
Bosse polis berättade fängslande om platsen och folket i byn. Samt om kungligheterna, som brukade bada här.
En skön och avslappnad stämning, denna ljuva sommarkväll vid Störlinge bodar.
STUDIEBESÖK PÅ SANDBY BORG
Massakern på 400-talet - vad vet vi idag?
Ett 40-tal deltagare samlades vid Sandby Borg, trots regnväder. Arkeologen Ludvig Papmehl-Dufay höll en fascinerande och intressant presentation där han palcerade borgen i dess historiska sammanhang, och redogjorde för vad man har fått fram genom de arkeologiska utgrävningar som gjorts.
CYKELRALLY
Kulturgruppens numera traditionella cykelrally avhölls torsdagen den 20 juli.
Ett fyrtiotal deltagare samlades vid Gärdslösa Kyrka, där Anders Marell kåserade om valda delar av kyrkans historia.
Den första cykeletappen gick via Hammaråsen till Hagby, där Johan Wiström lämnade en intressant redogörelse för det omfattande och imponerande jordbruksföretag som han och hans bröder driver.
Därefter fortsatte färden till Lindbytvätten, där Peter Streifert informerade om tvätteriets historia och verksamhet. Tvätteriet har utvecklats till ett av Ölands största företag med kunder från ett stort område.
Nästa korta etapp gick till Lindby by, där det serverades förfriskningar på gården hos Ann-Mari Linåker och Håkan Waldemarsson. Ann-Mari informerade om det pågående projektet med dokumentation av Lindby som redan har kommit ganska långt.
Nästa cykeltur som var något längre gick via Vickelstigen till Tjusby Trädgård, där Joel Schäfer visade den anlagda våtmarken och alla odlingar. Samtidigt passade det på att komma en regnskur, men den påverkade inte deltagarnas goda humör.
På vägen tillbaka mot Gärdslösa stannade vi vid Störlinge kvarnar med utsikt över Sörby, och Birger Palm berättade om byn.
Slutmålet var Kyrkängen vid Gärdslösa kyrka, där grillarna redan var igång. Deltagarna bjöds på korv med bröd och dricka. Samtidigt förrättades dragning i lotteriet med många fina vinster.
Totalt blev det 1,3 mil på cykeln. Deltagarna verkade nöjda med cykelturen och programmet.
Mainy Ekberg och Arne Andersson (i mitten) startade Gärdslösa Kulturgrupp för elva år sedan.
Egert Johansson äger en av sjöbodarna och kunde berätta mycket om platsen. Barbro Palm i mitten, en av arrangörerna i styrelsen.
Ann-Cathrine och Lennart Sjöström med grannar från Runsberga. I mitten Björn Folkesson.
KYRKOGÅRDSVANDRING
på Gärdslösa Kyrkogård
med Ingrid Moberg, torsdag 10 augusti
Drygt trettio deltagare samlades på den del av kyrkogård där människor från Norra Gärdslösa är begravda. Ingrid Moberg berättade med hjälp av bybor och en representant från kyrkan mycket intressant och tankeväckande om människor och deras levnadsöden.
Dags att bryta upp i den fortfarande ljumma kvällen.Ytterligare en tropisk natt väntar.