Cykelrally 2018

Cykelrally 2018

För sjunde året i rad genomförde Gärdslösa Kulturgrupp ett cykelrally med hemligt slutmål.


Ett 40-tal deltagare trotsade värmen och kom till start i årets cykelrally den 18 juli. Den glatt överraskade styrelseledamoten Alice Blomkvist hälsade välkommen i skuggan under det stora Valnötsträdet på Gärdslösa Prästgård. "Det här hade vi aldrig trott. I går kväll var vi beredda på att ställa in hela rallyt på grund av den extrema värmen. Det skulle nog inte komma några deltagare, trodde vi.  Därför är det extra roligt att nu kunna hälsa så många välkomna, inledde hon.


Den tidigare styrelseledamoten Ingrid Moberg berättade om Prästgården och dess tidvis brokiga historia som började redan på 1500-talet. Grunden till den nuvarande byggnaden kom till i slutet av 1700-talet, men hade ett helt annat utseende jämfört med dagens pampiga prästgård.


År 2004 flyttade den sista prästen ut från gården. Fem år senare såldes den för taxeringsvärdet till den nystartade Föreningen Gärdslösa Prästgård, som idag driver verksamheten Bo på prästgård, antikvariat, cafe, konferenser, utställningar mm.

Det var här Erik Johan Stagnelius föddes och levde under sin mest aktiva tid fram till 17 års ålder. Det var här han upplevde naturen och det var här han hörde näcken spela, berättade Ingrid.


På den mäktiga minnesstenen mitt på gårdsplanen finns en förskönad bild av denne annars inte så fagre skalden.

 

Ann-Cathrine Sjöström, ny ledamot i styrelsen, tog täten i rallyt med en väl synlig flagga monterad på cykeln. Färden gick söderut mot "en okänd by, om man inte har något ärende hit". Efter några kilometer på en grusväg, som mest kändes som en gammaldags tvättbräda, hamnade vi på en gammal Ölandsgård som har sin grund från slutet av 1700-talet i byn Runsberga. Där tog Ann-Cathrines make Lennart Sjöström emot och berättade om byns histroria. Det har hittats fynd från bronsåldern här, berättade han. Nu står vi framför "Helge och Lillys hus". Den här gården har renoverats och byggt om och till i olika omgångar under åren. I början av 2000-talet påbörjade kakelugnsbyggaren Per Dahlberg en omfattande renovering, som keramikern Maria Ekberg tog över. Hon sålde fastigheten till ett stockholmspar som bodde här ett par år. Därefter stod huset tomt och förföll under några år innan Lennart och Ann-Cathrine såg  potentialen i det och blev gårdens nya ägare år 2012. De har lagt sin själ och all sin tid åt att varsamt och pietetsfullt färdigställa renoveringen av såväl boningshuset som ladorna och sidobyggnaderna. Idag ser vi en vacker Ölandsgård som har återfått sin forna glans. En riktigt pärla i det idylliska landskapet mitt på ön.


I den behagliga skuggan under den stora Linden på gårdsplanen, serverades nybakade kanelbullar som Alice hade varit uppe i ottan och gjort. Till detta bjöds på källarsval äppelsaft innan rallyt gick vidare på smala grusvägar genom det lummiga landskapet.


Nästa stopp visade sig vara hos Sisters of Sättra. Konstnären Johanna Päivärinta tog emot och berättade livfullt om denna konstnärsgrupp, som arbetar kollektivt. Deras konst utgår från så kallade recept och består ofta av textilier, performance och foton med utgångspunkt från gruppens liv och samhällsutvecklingen. Gruppen kunde tack vare finansiering från projektet Experimentellt kulturarv bl a genomföra det omtalade filtprojektet på Ismantorps borg  förra året. Senast medverkade Sisters of Sättra med en utställning på Öland Roots. De har även haft utställningar på konstmuseet Louisiana i Danmark. Mera information om konstnärsgruppen finns på hemsidan  www.sistersofsattra.com.


I projektet Experimentellt kulturarv ingår 14 konstnärer. Gruppen har fått ekonomiskt stöd av familjen Kamprads stiftelse, Mörbylånga och Borgholms kommuner, landstinget i Kalmar samt Linnéuniversitetet. Ett exempel på projekt i socknen med Experimentellt kulturarv är  skulpturen Bäckahästen av Annika Grünwaldt Svensson. Den är placerad  intill Silverbäcken vid Gärdslösa kyrka. Till den finns även ett specialskrivet musikstycke av kompositör och musikarkeologen Frances Gill, som också ingår i projektet. Mera information om projektet finns på  www.experimentelltkulturarv.se.


Cykelrallyt gick sedan vidare söderut på asfalterade vägar. På vägskylten stod det Högtomta. Målet för årets rally var Veterantraktorklubbens klubbstuga Högtomta Lund. Där tog Birger Palm emot och erbjöd friskt kallt vatten till alla innan han informerade om klubbens verksamhet och hur denna vackra oas hade kommit i klubbens ägo. Den har byggts upp och sköts helt och hållet av ideella krafter. Klubben har totalt 220 medlemmar. Man behöver inte äga någon traktor för att bli medlem, förklarade Birger. Själv äger han tre veteraner som han har renoverat och putsar på.


Klubben medverkar vid en mängd olika aktiviteter under året exempelvis Skördefesten på Himmelsberga, Motordagen på Solliden, Höstplöjningstävling och Traktorrally för att nämna några.


Den medhavda matsäcken kunde intas vid stadiga bord och bänkar placerade i den efterlängtade skuggan på gårdsplanen. Alice och Barbro avslutade dagen med dragning i cykellotteriet, vars vinster hade skänkts av Ölands Bank.







Se bildcollage nedan.

Klicka på bilderna