Arbetet med Störlingeboken

Möten om Störlingeboken

Informationsmöte september 2017

Det första informationsmötet om den planerade boken om Störlinge, hölls tisdagen den 19 september 2017.


Platsen för mötet var Störlinge Motormuseum, där ägarna Åke, Henric och Berit hade dukat upp med finaste porslin och nybakat kaffebröd.


Ett 30-tal störlingebor hade hörsammat inbjudan. Ordföranden berättade om hur en bok om byn skulle kunna läggas upp och underströk vikten av att det är Störlingeborna själva som väljer vad boken ska innehålla.  underlag lämnas till kulturgruppens styrelse som också kommer att vara redaktionskommittén under detta arbete.

Klicka på bilderna

Kopia av text från Störlinge Lantbruks o Motormuseums facebooksida 20 september 2017:


"I går kväll samlades byborna i Störlinge i museets kafé för att bli informerade om en bok om Störlinge By som Södra Gärdslösa kulturgrupp planerar att ge ut. Kulturgruppens ordförande Ann-Mari Linåker hade förberett kvällen på ett föredömligt sätt och hade redan mycket att berätta om Störlinge. Under kaffet var det livliga diskussioner om allt som hänt i byn och vad som borde finnas med. Nu gäller det att alla i byn hjälps åt att minnas, lämna in foton m.m. Hitintills har kulturgruppen givit ut fyra böcker om Gärdslösa socken. Så vem vet, till nästa sommar kanske ytterligare en boken, boken om Störlinge by är utgiven".

 


Informationsmöte 15 april 2018

Ett 25-tal störlingebor hade hörsammat inbjudan till ett informationsmöte om Störlingeboken

söndagen den 15 april 2018. Platsen var Störlinge Motormuseum. Stämmningen var god

och frågorna många. För att reda ut alla fråge-tecken om vilka som är ägare till de 82 fastig-

heterna i byn, bildades en liten arbetsgrupp där bl a Staffan och Stefan kommer attt ingå.

Besök på Landsarkivet i Vadstena 2019


Många störlingebor åkte till Amerika för att vaska guld för 100 år sedan. En blåsig och kall februaridag 100 år senare, åkte delar av redaktionskommittén för Störlingeboken till Vadstena Slott, för att om möjligt hitta några "guldkorn" till Störlingeboken.


För att vaska "guldkorn" ur gamla dokument, krävs det mycket tid och ännu mera tålamod.


Landsarkivet i Vadstena inrättades 1899 och är därmed det äldsta av Sveriges landsarkiv med mängder av gamla originaldokument. Arkivet är inrymt i enorma magasin, som ligger i de ursprungliga vallarna runt Vadstena slott. Bara från Kalmar län finns det närmare sex hyllmil med arkiverade originalhandlingar.


Arkiven är tillgängliga för allmänheten, men det är särskilda regler som gäller för besökarna. Först och främst måste man vara noga förberedd och veta vilka arkivhandlingar som man är intresserad av. Handlingarna som man vill titta på beställer man fram genom att fylla i en speciell blankett i receptionen när man kommer dit. Personalen hämtar upp dem ur arkiven åt dig och du får sitta i slottets stora forskarsal och läsa dem. För att bläddra i arkiven måste speciella bomullsvantar användas. Endast blyertspennor är tillåtna och man får inte ta med sig någon väska in i lokalen. Medhavd matsäck får ätas i ett särskilt rum utanför forskarsalen. Om man vill bläddra i tjocka inbundna böcker måste särskilda bokkuddar användas som stöd, så att ryggarna inte skadas. (alltså bokryggarna, inte den egna ryggen)


Anders Marell initierade vårt besök till Riksarkivet i Vadstena. Alice Blomkvist, Barbro Palm och jag själv, Ann-Mari Linåker var också med på resan. Vi startade med buss från Borgholm klockan 07.00 tisdagen den 19 februari och fortsatte med tåg och buss hela vägen och kom tillbaka vid midnatt samma dag. Det blev en lång men mycket händelserik och trevlig dag. Nu återstår bara att sammanställa resultatet från dagens besök.

 

Anders Marell, Barbro Palm och

Alice Blomkvist på väg till Vadstena med tåg

Barbro Palm, Alice Blomkvist och Anders Marell i Forskarsalen på Vadstena slott.

Anders Marell, Barbro Palm och Alice Blomkvist