Cykelrally 2012 o 2013

Cykelrally 2012

Klicka på bilderna

Start och mål var vid kvarnen Flora.Ordförande Mainy Ekberg hälsar alla cyklister välkomna och klockan elva hoppade vi på cyklarna och begav oss söderut.

Första stoppet för de 26 deltagarna var på Övra Bägby bygata där Mainy berättade om de två runstenar som kan ses från vägen.Texten på den här stenen lyder "Gudbrand och Sven reste denna sten efter sina goda bröder Asvald och Helge".

Längre söderut på bygatan stannade vi vid den gamla milstenen, en av fem som finns i socknen. Sen lämnade vi den asfalterade vägen och det bar av mot Runsberga, en

by där det vintertid endast bor en familj. Ingrid Moberg berättade om den gamla övergivna gravplatsen Kätthög som ligger söderöver samtidigt som vi beundrade den gamla kringbyggda ölandsgården, som återigen är till   

salu.

I Sättra var det är dags för Tetra Pak sponsrad dricka och Alice Blomkvists nybakade bullar.


Arne Andersson berättade om Sättras storhetstid under förra seklet då det förutom järnvägen bl.a fanns telestation, tre affärer, smedja, mejeri och en kvarn.

Dags för lite lek innan rallyt fortsatte. Lek och lek? Det var med stort allvar och djup koncentration som deltagarna försökte få alla tre bollarna i hinken - det var en som lyckades med konststycket!


Nästa stopp på vår cykeltur var vid Galltorp,  Ölands enda f.d säteri. Numera är huvudbyggnaden förfallen men var under sina glansdagar  en ståtlig byggnad. 


Nuvarande ägaren Christer Johansson berättade om en tidigare ägare, den originelle Sven Månsson som byggde till huset med ett

torn, som tyvärr störtade in en julafton.


Vid kvarnen fanns en tipspromenad som skulle klaras av innan det var dags att lägga korvarna på grillen. Tänk att korven alltid smakar så gott på kvarnbacken!


Familjen Utas vann dagens tävling och valde cykelhjälmen, skänkt av Färjestadens cykelaffär som pris. Fina priser var också skänkta av Ölands Försäkringsbolag, bl.a en brandsläckare som vanns av Olle Söderström.

 

Vårt cykelrally var inte ett rally där det gällde att komma först i mål - det var ett rally av gemenskap och närmiljöupplevelser.

 

Det blev en trevlig dag med glada och nöjda deltagare.


Det var Arne Andersson, Alice Blomkvist och Anette Helleberg som fixat årets rally.

 

Cykelrally 2013

Kulturgruppens ordförande Mainy Ekberg hälsar alla hjärtligt välkomna till årets cykelrally som börjar vid Gärdslösa Lanthandels museum.

 

Tack Egert Johansson för att du så välvilligt tog emot oss och visade runt i den gamla fina affärslokalen.

 

Det var många som hörsammat årets inbjudan till en cykeltur i vår vackra socken.


"När ni tittat runt inne i butiken är det dags att sätta er på cyklarna!" Arne, "gossen i det blå" väntar vid Hammaråsen. Där berättar han om familjen Wiströms ägor och om Silverbäcken som vi strax ska cykla över.


Vi ser Gärdslösa kyrka på håll och Ingrid kan dess långa historia.


I Sörby berättar Bosse Eriksson om byn och de som så vill får titta in i hans stora ladugård. Sen cyklar vi Vickelstigen och via Tjusby tar vi oss till Störlinge kvarnar

där det blir saft och bullepaus.


När Arne berättat klart visste vi precis hur en kvarn var uppbyggd. Upp på cyklarna igen! På väg ner till Störlinge bodar stannar vi till vid Tjushög där Ingrid berättar om Ölands största bronsåldershög.


Cykelturen avslutades nere vid sjöbodarna där vi grillade korv, gick en tipsrunda där vinsterna var finfina och där de modiga tog sig ett dopp.

 

Sen cyklade var och en hem och fortsatte njuta av denna vackra sommarsöndag.

 

Klicka på bilderna