Cykelrally 2017

Södra Gärdslösa Kulturgrupp är ute och cyklar igen


För sjätte året i rad anordnade Södra Gärdslösa Kulturgrupp ett cykelrally. Denna gång gick färden söderut till Långlöt med flera stopp på vägen.


Den stora samlingen av cyklister i vägkorset på Rosenborg, drygt 40, visade att föreningens rally är lika populärt som tidigare. I år hade det planerats av Alice Blomkvist och Barbro Palm och genomfördes med god lotshjälp av Göran Addén och Birger Palm.

Den långa raden av cyklister trampade modigt fram på östra landsvägen och de flesta bilister som mötte eller körde om skall ha beröm för sin försiktighet. Första stoppet var redan vid socken gränsen, vid galgbacken, där Ingrid Moberg berättade om Ölands galgbackar, om dödsstraff och om den sista avrättningen där 1845. Två bröder från Övra Bägby avrättades då för mord på sin far och på platsen finns en informationsskylt för den som vill veta mer.

På andra sidan sockengränsen ligger Långlöts Norrgård, där ägaren Jan Erici tog emot och informerade om gårdens historia. Det är Långlöts största gård och huvudbyggnaden liknar en liten herrgård. Norrgården kom i släkten Cedergrens ägo 1882, då den köptes av Albert Cedergren. Sonen Gustaf med hustru Anna drev gården från 1920 och eftersom de var barnlösa, övertogs Norrgården av Jan Erici, som är Cedergrens systersonson. Numera är jordbruksmarken såld till Wiström Lantbruk AB. Jan Erici visade även runt inne i huvudbyggnaden, vackert inredd med minnen från äldre tider. Han avtackades med föreningens bok om Rosenborg. Efter rundvandringen bjöd Kulturgruppen på hembakta bullar och dricka och så fortsattes färden söderut.

Vid en gammal gård i den forna radbyn vinkades cyklisterna in av två andra kända långlötsbor, Karin och Karl-Gunnar Larsson på gården nummer 8,  kringbyggd på öländskt vis och K-märkt. Den har ärvts i samma släkt sedan 1697. Kan någon annan öländsk gård slå det? Karin och Karl-Gunnar berättade bl.a. om ”drängastenen”, som ligger på mjölkbordet på västra sidan om vägen. När en ny dräng skulle anställas i byn, måste han visa att han kunde lyfta den. Ett mandomsprov! Karin läste ur en bevarad dagbok från åren 1845-1892. I den har tidigare ägare antecknat stora och små händelser på gården, bl.a. sådd och skörd och väder och vind.

Cyklisterna vände nu åter norrut en bit, men tog av österut på en vallgata ner mot Östersjön med Karl-Gunnar i spetsen i bil och Karin i slutet med hunden Cissi. Halvvägs ner stannade gruppen och Karl-Gunnar redogjorde för en förfärlig händelse i Ölands moderna historia, utbrottet av mul-och klövsjuka 1951. Den drabbade framför allt byarna på östra sidan och alla gårdar med smittade djur sattes i karantän. Ingen fick lämna gården. De smittade djuren fördes till en åker nära vallgatan, där säd nu vaggade i sommarvinden och Karl-Gunnar mindes hur han hörde skotten, när de sjuka djuren avlivades och grävdes ner.

I närheten ligger också enligt traditionen Långlöts pestkyrkogård och där berättade Ingrid Moberg om den stora pesten 1710-13, då enligt hävdatecknaren Petter Åstrand troligen nästan hälften av Ölands befolkning dog, bl.a. 15 av öns präster. Detta innebar att folkbokföringen låg nere långt efteråt och det tog till 1765 innan befolkningstalen var tillbaka till tiden före pesten. Dödligheten var mycket hög och endast de allra starkaste överlevde.

Ytterligare en bit fortsatte färden på gräsbevuxen men fint slagen väg och nu såg alla sjön, där vågorna slog mot stranden. Dags för matpaus ur den medhavda matsäcken vid en vägren, där det var lä mot den nordostliga vinden. Skönt att vila benen ett tag också. Termosar med kaffe och te togs fram, smörgåsar och frukt efter vars och ens smak. Och så fick man möjlighet att pratas vid en stund också.  Alice Blomkvist förrättade därefter dragning i dagens lotteri med vinster från Ölands Sparbank. Tack till Ölands Sparbank för detta!

Som avslutning tog Karl-Gunnar Larsson med sig alla till ytterligare en historisk plats, en domarring med utsikt mot hela havet. Där finns nu tre stenar kvar och ytterligare några ligger i en stenmur intill. Där hölls ting med domarna sittande på var sin sten och den som skulle dömas i mitten. Om domen blev dödsstraff bands den skyldige vid en hög sten i närheten och avrättades. Grymma tider! En av stenarna i domarringen är en s.k. klangsten, dvs den ljuder metalliskt, när man slår på den med en sten. Karl-Gunnar och Karin avtackades med boken om Rosenborg.

Därefter var cykelrallyts organiserade del slut och alla trampade tillbaka, först upp till östra landsvägen och sedan norrut i kraftig motvind hem var och en till sitt. Alice Blomkvist och Barbro Palm har all heder av sitt sätt att planera och genomföra cykelrallyt och redan kom frågor om det blir något cykelrally nästa år. Visst blir det väl det?


Text: Ingrid Moberg